Przejdź do głównej zawartości

WINKO ŚW. HILDEGARDY

WINKO ŚW. HILDEGARDY

Wykonanie jest bardzo proste, a właściwości nieocenione. Winko regeneruje cały organizm, zwłaszcza serce i nerki. Dzięki zawartości witamin i minerałów wzmacnia i dodaje energii, Spożywać możemy je tuż po przygotowaniu dodając łyżkę do herbaty czy rozcieńczając z wodą, chociaż same tez jest pyszne. To winko promowała zielarka Stefania Korżawska w swoich książkach i wywiadach.
Receptury nieznacznie różnią się w różnych publikacjach, gdyż to też od nas zależy co konkretnie dodamy, spożywamy 3-4 razy dziennie.

SKŁADNIKI:

- duża garść natki pietruszki (najlepiej naszej POLSKIEJ)
- 4 łyżki owoców głogu (ja używam suszonych z apteki)
- 1 butelka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki soku z cytryny (lub 1/2 szklanki octu jabłkowego ale musi być własnej produkcji, jeżeli nie mamy lepiej dodać sok z cytryny)
- 1 pokruszona laska cynamonu, lub 2 łyżki mielonego, bądź laska wanilii. Możemy dodać także ze 4 goździki. 
- 5 dużych łyżek  miodu

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wkładamy pietruszkę, głóg, rozdrobniony cynamon i wlewamy wino. Zagotowujemy, ogrzewamy na małym ogniu ok. 15 minut. Zostawiamy do naciągnięcia pod przykryciem 1/2 godziny.
Przecedzamy dodajemy sok z cytryny lub ocet oraz miód. Zagotowujemy na małym ogniu ogrzewamy ok. 5 minut. Po wystygnięciu rozlewamy do butelek najlepiej ciemnych.


Komentarze

  1. Play 1xbet Korean - legalbet.co.kr
    1xbet Korean – Play 1xbet Korean. Play 1xbet Korean. Play 1xbet Korean. Play 1xbet Korean. Play 1xbet 1xbet download Korean.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Seromakowiec z gotowej masy makowej, na kruchym spodzie

Seromakowiec  z gotowej masy makowej, na kruchym spodzie Ciasto, które zawsze przygotowuje na każde święta.  Z podanego przepisu wychodzi duża blacha. Zawsze robię je w tortownicy, gdyż odpinam blachę i łatwo mi je pokroić.  Sprawdzony przepis w którym pierwotnie w masie makowej było 5 jajek, jednak ja używam żółtka które zostają mi z masy makowej i dodaje dwa jajka po tej zmianie ciasto wychodzi tak samo pyszne i nic się nie marnuje.  SKŁADNIKI: Spód  - 1,5 szklanki mąki pszennej - 125 g masła lub margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 żółtko Masa makowa - 1 opakowanie gotowej masy makowej - 4 białka - 4 łyżki bułki tartej - szczypta soli do białek Masa serowa - 1 kg sera - ja używam niemieckiego pakowanego po 0,5 kg, może być gotowy z wiaderka, lub twaróg  3- krotnie zmielony - 3 żółtka i 2 całe jajka - 125 g masła lub margaryny - 1 szklanka cukru - szczypta soli - 1 budyń waniliowy ...

SOS POMIDOROWY DO MAKARONU

SOS POMIDOROWY DO MAKARONU  - dwa pętka kiełbasy - dwie cebule - koncentrat pomidorowy - dwie łyżki mąki - odrobina Vegety i pieprzu Kiełbasę z cebula pokroić w kostkę i podsmażyć tak jak na jajecznicę w wysokiej patelni lub garnku. Kiedy zacznie się rumienić zalać to dwiema szklankami wody dodać odrobinę Vegety i pieprzu. Następnie dodajemy koncentrat ja użyłam puszki o zawartości 140 g. Jak wszystko zacznie się gotować dodać rozmieszaną mąkę z wodą, która zagęści nasz sos. jeżeli mamy wrażenie że sos jest przy kwaśny można dodać trochę cukru. zależy to od koncentratu i naszego smaku. Uwaga ja robię tak - biorę mały słoik wlewam 3/4 słoika zimnej wody dodaję dwie czubate łyżki mąki zakręcam i wstrząsam. Potem zawartość słoika wlewam na patelnie i MIESZAM. W taki sposób dokładnie wymiesza mi się mąka z wodą i nie mam grudek. Ja podałam z ugotowanym makaronem "nitki" i posypałam suszoną natką pietruszki. Smacznego.