SOS POMIDOROWY DO MAKARONU
- dwa pętka kiełbasy
- dwie cebule
- koncentrat pomidorowy
- dwie łyżki mąki
- odrobina Vegety i pieprzu
Kiełbasę z cebula pokroić w kostkę i podsmażyć tak jak na jajecznicę w wysokiej patelni lub garnku.
Kiedy zacznie się rumienić zalać to dwiema szklankami wody dodać odrobinę Vegety i pieprzu.
Następnie dodajemy koncentrat ja użyłam puszki o zawartości 140 g.
Jak wszystko zacznie się gotować dodać rozmieszaną mąkę z wodą, która zagęści nasz sos. jeżeli mamy wrażenie że sos jest przy kwaśny można dodać trochę cukru. zależy to od koncentratu i naszego smaku.
Uwaga ja robię tak - biorę mały słoik wlewam 3/4 słoika zimnej wody dodaję dwie czubate łyżki mąki zakręcam i wstrząsam. Potem zawartość słoika wlewam na patelnie i MIESZAM. W taki sposób dokładnie wymiesza mi się mąka z wodą i nie mam grudek.
Ja podałam z ugotowanym makaronem "nitki" i posypałam suszoną natką pietruszki. Smacznego.
- dwa pętka kiełbasy
- dwie cebule
- koncentrat pomidorowy
- dwie łyżki mąki
- odrobina Vegety i pieprzu
Kiełbasę z cebula pokroić w kostkę i podsmażyć tak jak na jajecznicę w wysokiej patelni lub garnku.
Kiedy zacznie się rumienić zalać to dwiema szklankami wody dodać odrobinę Vegety i pieprzu.
Następnie dodajemy koncentrat ja użyłam puszki o zawartości 140 g.
Jak wszystko zacznie się gotować dodać rozmieszaną mąkę z wodą, która zagęści nasz sos. jeżeli mamy wrażenie że sos jest przy kwaśny można dodać trochę cukru. zależy to od koncentratu i naszego smaku.
Uwaga ja robię tak - biorę mały słoik wlewam 3/4 słoika zimnej wody dodaję dwie czubate łyżki mąki zakręcam i wstrząsam. Potem zawartość słoika wlewam na patelnie i MIESZAM. W taki sposób dokładnie wymiesza mi się mąka z wodą i nie mam grudek.
Ja podałam z ugotowanym makaronem "nitki" i posypałam suszoną natką pietruszki. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz