A`la BIGOS z kiszonej kapusty i kiełbasy
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 pętka kiełbasy (dowolna ilość jak ktoś lubi więcej)
- 2 cebule
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- olej
Cebulkę pokroić w kotkę, kiełbaskę pokroić w pół plastry. Podsmażyć wszystko w średnim garnku na niewielkiej ilości oleju bądź margaryny.
Dobrze odcisnąć sok z kiszonej kapusty, lekko ją pokroić i wrzucić do kiełbasy z cebulą.
Wszystko zalać wodą tak by przykryła kapustę. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i pieprz.
Gotować ok 40 min na małym ogniu pod przykryciem czasami mieszając aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i chwilkę zagotować. Można dodać odrobinę soli lub Vegety.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Życzę smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz