Przejdź do głównej zawartości

Seromakowiec z gotowej masy makowej, na kruchym spodzie

Seromakowiec z gotowej masy makowej, na kruchym spodzie

Ciasto, które zawsze przygotowuje na każde święta. 
Z podanego przepisu wychodzi duża blacha.
Zawsze robię je w tortownicy, gdyż odpinam blachę i łatwo mi je pokroić. 
Sprawdzony przepis w którym pierwotnie w masie makowej było 5 jajek, jednak ja używam żółtka które zostają mi z masy makowej i dodaje dwa jajka po tej zmianie ciasto wychodzi tak samo pyszne i nic się nie marnuje. 


SKŁADNIKI:

Spód 
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko

Masa makowa
- 1 opakowanie gotowej masy makowej
- 4 białka
- 4 łyżki bułki tartej
- szczypta soli do białek

Masa serowa
- 1 kg sera - ja używam niemieckiego pakowanego po 0,5 kg, może być gotowy z wiaderka, lub twaróg  3- krotnie zmielony
- 3 żółtka i 2 całe jajka
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy



Zaczynamy od przygotowania SPODU:

Wszystkie składniki czyli mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtko wkładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto.
Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Do tak przygotowanej blachy przełożyć nasze ciasto i rozciągnąć na spodzie blachy.
Ciasto z blachą wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec z 10 - 15 min w temperaturze 180 stopni.


Przygotować masę makową:
Do gotowej masy dodać kilka kropel aromatu waniliowego (lub jakiego lubimy może być inny), 4 łyżki bułki tartej - wszystko wymieszać.
4 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z naszą masą makową.
Tak przygotowaną masę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie.


Przygotować masę serową: 
Margarynę zmiksować z cukrem i żóltkami na puszystą mase. Do masy ucierając dodajemy stopniowo ser i na koniec budyń.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z powstałą wcześniej masą serową (mieszamy łyżką).
Masę serową wyłożyć na masę makową i delikatnie, równo rozprowadzić.


Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok.60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po zakończeniu pieczenia uchylić piekarnik i pozostawić ciasto jeszcze z 5 minut.
Po wyjęciu ciasto wystudzić, smaczniejsze jest na drugi dzień.
Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

WINKO ŚW. HILDEGARDY

WINKO ŚW. HILDEGARDY Wykonanie jest bardzo proste, a właściwości nieocenione. Winko regeneruje cały organizm, zwłaszcza serce i nerki. Dzięki zawartości witamin i minerałów wzmacnia i dodaje energii, Spożywać możemy je tuż po przygotowaniu dodając łyżkę do herbaty czy rozcieńczając z wodą, chociaż same tez jest pyszne. To winko promowała zielarka Stefania Korżawska w swoich książkach i wywiadach. Receptury nieznacznie różnią się w różnych publikacjach, gdyż to też od nas zależy co konkretnie dodamy, spożywamy 3-4 razy dziennie. SKŁADNIKI: - duża garść natki pietruszki (najlepiej naszej POLSKIEJ) - 4 łyżki owoców głogu (ja używam suszonych z apteki) - 1 butelka białego wytrawnego wina - 4 łyżki soku z cytryny (lub 1/2 szklanki octu jabłkowego ale musi być własnej produkcji, jeżeli nie mamy lepiej dodać sok z cytryny) - 1 pokruszona laska cynamonu, lub 2 łyżki mielonego, bądź laska wanilii. Możemy dodać także ze 4 goździki.  - 5 dużych łyżek  miodu PRZ...

SOS POMIDOROWY DO MAKARONU

SOS POMIDOROWY DO MAKARONU  - dwa pętka kiełbasy - dwie cebule - koncentrat pomidorowy - dwie łyżki mąki - odrobina Vegety i pieprzu Kiełbasę z cebula pokroić w kostkę i podsmażyć tak jak na jajecznicę w wysokiej patelni lub garnku. Kiedy zacznie się rumienić zalać to dwiema szklankami wody dodać odrobinę Vegety i pieprzu. Następnie dodajemy koncentrat ja użyłam puszki o zawartości 140 g. Jak wszystko zacznie się gotować dodać rozmieszaną mąkę z wodą, która zagęści nasz sos. jeżeli mamy wrażenie że sos jest przy kwaśny można dodać trochę cukru. zależy to od koncentratu i naszego smaku. Uwaga ja robię tak - biorę mały słoik wlewam 3/4 słoika zimnej wody dodaję dwie czubate łyżki mąki zakręcam i wstrząsam. Potem zawartość słoika wlewam na patelnie i MIESZAM. W taki sposób dokładnie wymiesza mi się mąka z wodą i nie mam grudek. Ja podałam z ugotowanym makaronem "nitki" i posypałam suszoną natką pietruszki. Smacznego.