Seromakowiec z gotowej masy makowej, na kruchym spodzie
Ciasto, które zawsze przygotowuje na każde święta.
Z podanego przepisu wychodzi duża blacha.
Zawsze robię je w tortownicy, gdyż odpinam blachę i łatwo mi je pokroić.
Sprawdzony przepis w którym pierwotnie w masie makowej było 5 jajek, jednak ja używam żółtka które zostają mi z masy makowej i dodaje dwa jajka po tej zmianie ciasto wychodzi tak samo pyszne i nic się nie marnuje.
Spód
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Masa makowa
- 1 opakowanie gotowej masy makowej
- 4 białka
- 4 łyżki bułki tartej
- szczypta soli do białek
Masa serowa
- 1 kg sera - ja używam niemieckiego pakowanego po 0,5 kg, może być gotowy z wiaderka, lub twaróg 3- krotnie zmielony
- 3 żółtka i 2 całe jajka
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Zaczynamy od przygotowania SPODU:
Wszystkie składniki czyli mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtko wkładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto.
Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Do tak przygotowanej blachy przełożyć nasze ciasto i rozciągnąć na spodzie blachy.
Ciasto z blachą wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec z 10 - 15 min w temperaturze 180 stopni.
Przygotować masę makową:
Do gotowej masy dodać kilka kropel aromatu waniliowego (lub jakiego lubimy może być inny), 4 łyżki bułki tartej - wszystko wymieszać.
4 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z naszą masą makową.
Tak przygotowaną masę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie.
Przygotować masę serową:
Margarynę zmiksować z cukrem i żóltkami na puszystą mase. Do masy ucierając dodajemy stopniowo ser i na koniec budyń.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z powstałą wcześniej masą serową (mieszamy łyżką).
Masę serową wyłożyć na masę makową i delikatnie, równo rozprowadzić.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok.60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po zakończeniu pieczenia uchylić piekarnik i pozostawić ciasto jeszcze z 5 minut.
Po wyjęciu ciasto wystudzić, smaczniejsze jest na drugi dzień.
Smacznego.
A co zrobić z jajkami w masie serowej
OdpowiedzUsuń